Я не родився, щоби убивати, Ламати долі і калічити людей, А народився, щоб ростити й будувати, І щось лишити після себе для дітей.
Любити і приносити всім радість, І брати тільки те, що є моє, Сказати всім, коли зустріну сиву старість, Спасибі Вам, що Ви у мене є.
І хочу жити, вільно і щасливо, Хоч зараз знову ношу цей бушлат, Я думав – сон, і це вже – неможливо, Що знову я тримаю автомат.
Але це так, немає слів сказати, Що ворог мій, кого я звав – мій брат, І вибір тут один – лише стріляти, Щоб мертвим не вернутися назад.
Моя любов до краю – є безмежна, Дарма, як не зачепить сивина, Я вірю, що Ти будеш незалежна, Така, яка на світі лиш одна.
Тому, що в мене іншої немає, І хай це знає мій колишній брат, Мій автомат надійний, і стріляє, І без підтримки ящика гранат.
Хоч,, може це і мрії на папері, Я вірю, ще як будем ми живі, То пам’ятник поставимо Бандері, І без різниці, хоч в самій Москві.
І знову заживемо ми щасливо, Як набереться розуму мій брат, І ми на Красній площі купим пиво, Не більше ніж по 1грн. 50коп.
ТІ ЩО ДАЮТЬ КРИЛА
Не закохані пишуть вірші, Заплітаючи їх у конверти, І на двоє замало душі, Якщо десь там є третій….четвертий……
Не замріяні творять книжки, Загортаючи їх у сувої, Щоб, читавши, не чути роки, Що втікають від нас за рікою.
Лиш закохані в наше життя, Ліплять їх по краплині нитками, І будується дім зі сміття, Тим, яке ми топтали ногами.
Якщо в тебе є чиста душа , Від якої теплом повіває, Ти будеш у книжках і віршах, Коли є і коли вже немає.
Ти – наш ангел земний і наш тил, І наш дух не підірве й могила, Ти даєш нам любові і крил, І я знаю, що разом ми – сила……
МОЄ БАЖАННЯ
Мені не сумно, не тримаю я образу. Так, розумію, що я знов солдат. Можливо, снайпер вб’є мене одразу, а чи накриє в чистім полі “Град”…
Чи я прийду, чи принесуть додому, Чи я побачу рідний дім і край… Я не бажав би це почути вже нікому: “Будь ласка, тату, тільки не вмирай!”
Бо є найбільший біль в моєму світі, У тім, що цвіт злітає й в очі б’є… Хотів би вишиванку я одіти І хай вона вже на мені гниє…
Щоб ворогам її не віддавати, І навіть другу, хоч його колись так звав. Я б не хотів, щоб він на моїм святі Зі мною “Ще не вмерла…” заспівав.
Бо це для мене зовсім неважливо: Як я прийду і що я скажу вам. Я лиш хотів, щоб були всі, за кого Можливо, я життя своє віддам.
Щоб ви не були патріоти поодинці, А щоб були укупі, як одне. І не встидались, що ви УКРАЇНЦІ, І не чекали, що біда мине.
Щоб ви, нарешті, знову об’єднались, І були сильні, наче моноліт. І щоби більше вже ніколи не згинались Під москаля по триста довгих літ!
Вітер дує в лице, виживаю на зло сам собі, Я його назову вітерцем, Щоб було тільки тепло тобі.
Я поїду далеко за край, І десь там на іншім кінці, Я почую: додому вертай, І відчую сльозу на лиці.
І відчую тепло твоїх рук, Дуже дивне якесь відчуття Знаю скоро не буде розлук, І продовжиться наше життя.
І помажу я миром лице, Мирний сон, ти завжди мені снись, А війна колись щезне з кінцем, І все буде, як було колись.
Куля брата мого обмине, і зрадіє знедолений край, Ти побачиш живого мене, І ми тут побудуємо рай.
Буде сміх на твоєму лиці, І побачим багато комет, І я вірю, що в сина руці Іграшковий буде пістолет!
Слово перше і слово останнє, Як молитву святу вимовляю, Неважливо – любов чи кохання, Якщо більше людини немає.
Неважливо, що зараз не спиться, Заблудився – чого більше хочу, На могилі в коліна схилився, На плиті подивитися в очі.
Не багато вже нас розділяє, Десь два метри землі або глини, Я сльозами квітки поливаю, Найдорожчої в світі людини.
Чую ангелом поруч літаєш, І рятуєш мене від недолі, І тихенько на небі чекаєш, Щоб зустрітись в родинному колі.
Щоб обняти і взяти за руку, І піти по садку там, де квіти, Де ніколи немає розлуки, І немає зими, тільки літо.
І чому ми такі є на світі, Так багато усього вивчаєм, А простому не хочем радіти, Тим, кого ми назавжди втрачаєм.
Володимир БАЗАР.
_________________ Пока умные полны сомнений, дураки полны решимости..
|